For some time now we have been talking about how we could make our visitors experience more welcoming, so a new entrance lobby was included in the 'grand plan'.

Existing Lobby

As you can see, the existing entrance lobby is a wooden box with no windows - a dark and unwelcoming space to enter through. By providing a set of inner doors, it did control draughts though.

So, this week, we've taken the first steps in re-modelling this vital 'first impreshions' space. With a big hammer by the looks of it!

Lobby After Initial Demolition

The lobby has been removed, as has the wooden box running down from the bell chamber above, which encased the original steel cables and weights to power the clock (before the more modern electrical winding sytem was installed).

Oh, and whilst all this is going on, we are having our new lighting installed!

We are hoping to be able to re-use some of the wood for a couple of projects we have in mind, but what is the new lobby going to look like?

You'll just have to wait and see...

Photographs: Patricia Goulding

Author: Stephen Lines

Date: 19th February 2019

Heritage Lottery Fund Lottery Funded

On Friday February 15th, I was invited to 'go up the tower' to take a look at the work that has been done on our Historic tower. I'm happy to report that the work is nearing completion, and appears to have been done to an extraordinarily high standard.

Of course, none of this would have been possible without the generous support of the Heritage Lottery Fund, All Churches Trust, the Beds & Herts Historic Churches Trust, the Francis Coales Charitable Foundation, and the Steel Charitable Trust.

Completed Window First Coat Render
Seeing the beautiful stonework 'in the flesh' was a real privelege - even better than the photos I'd seen.

As the stonework is complete, our builders are now concentrating on the rendering.

The walls have had to be cut back in many places to give a roughly level surface, then stainless steel mesh has been fixed using 100mm screws where they could be made to hold. In some places, the walls were too friable for the screws to hold properly, so stainless steel 'spirals' were inserted and glued into drilled holes, then bent over to anchor the mesh.

SS Spiral Used To Anchor Mesh

The mesh acts as an anchor for the lime render - two coats are applied. The first is pressed firmly into the mesh so that it squeezes through, making a strong bond.

Render On Mesh

The parapet of the tower is made of brick, which, although sound, did not look right above the new stonework and lime render. It is therefore being rendered to make it tie -in visually with the rest of the tower. The upper stringer course (bottom edge of the parapet) has had lead flashing applied, as removing it to replace it with new stone would probably have resulted in the parapet being damaged to the point of needing to be rebuilt.

Rendered Parapet

The lower stringer course has been completely replaced with new stone.

New (lower) Stone Stringer Course

An interesting bit of history was uncovered when the old render was removed - the top south west corner, just below the parapet appears to have had substantial repairs. Two horizontal concrete ring beams were found which seem to have been put in to tie that corner of the tower together. We have no records of when or why this was done. Whoever did the work did not seem to be too bothered about measurements either - the tower is significantly 'fatter' on that corner, adding an additional challenge in getting the render to look straight. The use of (reinforced) concrete would indicate a fairly recent repair - the last major restoration of the tower happened just after the First World War, so, total guess, it probably happened then.

Concrete Ring Beam

Residents of Shefford may be aware that we have had a bees nest in the west face of the tower for several years - the scaffolding has allowed us to see the opening to the (abandoned) nest for the first time.

Bees Nest

The scaffolding is scheduled to be taken down on 3rd March, so we have around three weeks to finish everything that needs to be done from it. In addition to finishing all of the rendering, the restored clock face and and hands need to be re-fitted, and the flashing between the east face of the tower and the north chancel roof needs to be re-worked.

So, the 'big reveal' should be done before Easter!

 

Source: Stephen Lines

Date: 15th february 2019

Heritage Lottery Fund Lottery Funded
Thanks to the generosity of the Heritage Lottery Fund, All Churches Trust, the Beds & Herts Historic Churches Trust, the Francis Coales Charitable Foundation, and the Steel Charitable Trust the new stone windows in our historic Tower are now complete.

As all of the work is largely hidden behind the Monarflex sheeting that the scaffolding is wrapped in, we thought you'd like a sneak peek at what's been going on.

The individual stones were cut off-site using templates produced by our builder. Producing the individual stone components  involved a mixture of machine and hand cutting/carving, producing pieces of stone that weighed up to 250KG (a quarter of a ton)!

Each stone had a hole bored in it to allow a 'Lewis Pin' to be inserted. This traditional device, used by the ancient Egyptians, gives a quick and secure anchorage, allowing the stones to be lifted using an electric winch.

Inserting Lewis Pin

The Lewis Pin before inserting into the bored hole in the stone.

Lewis Pin In Place

Once inserted, the winch hook is attached to the large iron ring on the top of the tool which splays the legs of the pin outwards in the hole, gripping it firmly.

Moving Stone On Skateboard

With each stone weighing up to 250KG, moving them into position required some ingenuity - a skateboard provided a practical solution.

Base Of New Window

Building the windows required the old, badly weathered stones to be removed one at a time (from the bottom upwards), and replaced with the new Clipsham stone sections. The combination of their weight, and the fact that they were being inserted into slots, rather than just built up on top of each other as would be the case with a new-build, meant that this was a very time consuming process. The picture above shows one of the new cill sections in place with the new frames and tracery being constructed above it.

Window Tracery Construction Begins

Here you can see the original stone still in place at the top of the window, with the new stone gradually being built up from below. The centre tracery was held in place with timber whilst the lime mortar joining the stones cured.

Top Of New Window Under Construction

The first window nearing completion...

Window Tracery Complete

The first window completed, just waiting for the new hood sections to be delivered and fitted. Only three more to go...

Completed Window with New Hood Fitted

The hood (made from a harder stone to resist weathering) was fitted, completing the first of the four new windows.

Photographs: Patricia Goulding

Author: Stephen Lines

Date: February 2019

 

Thanks to the generosity of the Robert Lucas Trust, our bell is being professionally restored as part of our Tower Restoration project.

The bell performs two key functions at St Michaels; the first is to give our clock a voice, chiming on the quarter, half and full hours (though this stops automatically between 10pm and 8am so as not to annoy our neighbours). The second is to allow us to announce the start of worship by pulling on a bell-rope in the entrance lobby.

Both of these functions involved a hammer being struck against the outside rim of the bell which has gradually worn the metal away, to a point that the bell was at risk of fracturing.

So, the bell is being restored, replacing the metal lost through the hammer-strikes over many years. There is also a cast iron hasp inside the top of the bell, intended to hang a clapper from - as the bell is made from an alloy that is basically bronze, the joint between these two metals is a potential failure point, so the hasp is being removed as part of the restoration.

The bell was hung from two rolled steel joists which spanned the entire width of the bell/clock chamber, making it difficult to access the clock mechanism (positioned on the far side of the RSJs) for maintenance and adjustment. The plan is to suspend the restored bell from a wooden bell frame which will allow easier and safer access to the clock mechanism.

Here's a short video of the bell being winched down...

Down

The bell was lowered with a chain block through a hatch in the ceiling above...

Bell on trolley

It was then wheeled on a trolley around to the car park for loading into the van...

Clapper hasp

Here you can see the cast iron hasp which will be removed as part of the restoration.

Bell Loading

It took 3 guys to lift it into the van. You can clearly see a sizeable chip in the rim of the bell.

 

Video/Photos: Patricia Goulding

Author: Stephen Lines

February 2019

 
 
 
 

After the rendering was removed from the upper part of our tower, it became clear why the render had become so unstable - iron nails had been used to anchor the render to the masonry. Over time, the nails had corroded. When iron corrodes (rusts), it expands, and this has resulted in the render breaking up and separating from the masonry behind it. 

Stainless steel 'spirals' will be used to anchor the new render when it is applied.

But, before that, a much bigger job has to be completed - replacing the damaged stonework. This is probably the most expensive single element of our tower restoration, and will almost certainly be the most striking visual improvement.

The new stonework is now being installed, and to avoid the rapid deterioration suffered by the original stone (Clunch - a relatively cheap, but fragile stone) we are replacing it with Clipsham Stone. Similar in appearance to Clunch (when new at least!), Clipsham is of a higher quality and should last as stone is supposed to.

Below we are delighted to show you some photos of the new stonework which is being skillfuly installed - not easy to see from the ground with the scaffolding shrouded with debris netting.

New stonework
New Stonework
New Stonework
New Stonework
New Stonework
New Stonework
Utterly gorgeous stonework. Speaks for itself doesn't it?

We continue to remember and to be eternally grateful for all of the funding bodies that have made this possible. Work of this quality comes at enormous cost, but should last for many generations.

We can't wait (though, like you, we'll have to!) to see how amazing the tower looks when fully restored...

Source: Patricia Goulding (Churchwarden)
Date: 9th November 2018

As part of the major restoration that our church tower is currently undergoing, the clock has been removed and taken away to be fully restored.

This will involve not just the bits we will all see (a re-painted and guilded face and hands), but, probably more importantly a full overhaul and restoration of the clock mechanism.

The first job was to remove the face and hands...

The first job was to remove the clock's face and hands

Once down onto the scaffolding, the next job was lower it to the ground...

Face and hands removed and resting on scaffolding

A simple rope and pulley was all that was needed...

Clock face being lowered to the ground

The clock face (and hands) safely down to the ground...

Clock face and hands safely down to the ground

Leant against the skip, the clock's face and hands look much bigger than they do in their normal position...

Propped up against the skip, the clock face reveals it's true size

The hands of time in all their faded glory...

The hands of time in all their faded glory

Next, the clock mechanism had to be dismantled...

Dismantling the clock mechanism

All of the components had to be removed from the 'bird cage' frame...

Lots of bits removed - this is one of the main drive shafts

A complex array of parts were removed, all in need of serious amounts of TLC...

A complex array of parts were, all in need of serious amounts of TLC...

Finally, the 'bird cage' was empty and ready to be lowered...

Finally, the 'bird cage' was empty and ready to be lowered...

Unlike the other parts, the bird cage was lowered down through a hatch in the ceiling of the tower...

Unlike the other parts, the bird cage was lowered down through a hatch in the ceiling of the tower

Safely down to the ground...

Safely down on the ground

Clock parts loaded on a trailer and off to Saffron Walden for restoration...

Clock parts loaded on a trailer and off to Saffron Walden for restoration

A lot of work will be needed to restore our clock to full working order...

Source: Patricia Goulding (Churchwarden)
Date: 29th October 2018